Kanttekeningen bij de Kijkwijzer

Nieuwsbrief
TV-geweld
2002 nr. 2

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

(eerste gedeelte weggelaten)

Goed dat de Kijkwijzer er is, is de boodschap die de kijker van De Nationale Ouderavond meekrijgt. Woordvoerder W. van Katwijk van Ouders & Coo, de landelijke vereniging van ouders, ouderraden en medezeggenschapsraden van het christelijk en oecumenisch onderwijs, plaatst daar echter een kanttekening bij. Zijn organisatie waarschuwt op de eigen website ouders zelfs voor de Kijkwijzer.

Volgens Van Katwijk zit het probleem in het feit dat de beoordeling wordt gedaan door de omroep of de filmdistributeur zelf. Van de afgelopen week heeft hij een lijstje met een stuk of vijf beoordelingen die hij als dubieus bestempelt. Zo werd afgelopen zaterdag op prime time de film American Pie vertoond met de beoordeling ‘alle leeftijden', terwijl de film oorspronkelijk werd beoordeeld als 16 jaar en ouder. Dat zou echter betekenen dat de film pas na tien uur 's avonds mag worden uitgezonden. De in de winkel liggende video heeft ook die beoordeling.

Ook veel bioscoopfilms zijn in onze ogen niet goed geclassificeerd. Zo is Not another teen movie geclassificeerd als bestemd voor alle leeftijden.
We kregen een klacht van een vader die voor een verjaardagspartijtje met een paar meisjes
naar die film ging en geconfronteerd werd met de meest verschrikkelijke dingen. Masturbatie
scènes, vreselijke taal. Inmiddels is de classificatie veranderd in '12 jaar', maar het leed is al geleden.

Heel veel films die hier geclassificeerd worden als bestemd voor alle leeftijden, worden in het buitenland veel zwaarder beoordeeld. Van Katwijk vindt dat de classificatie niet langer moet worden uitgevoerd door de belanghebbenden. Bovendien wil hij ouders waarschuwen. niet klakkeloos op de Kijkwijzer te ; vertrouwen. "Dat doen ze nu dus wel. Er moet echt wat gebeuren. Ik denk dat er een beweging van bezorgde ouders op gang moetkomen, de Kijkwijzer is niet genoeg. Als het nodig is zullen wij zelfs bij adverteerders aan de bel gaan trekken. Want uiteindelijk gaat het die zenders toch om advertentie-inkomsten."

Directeur W. Bekkers van Nicam is het niet eens met de kritiek. Volgens hem bepalen de omroepen aan de hand van een door onafhankelijke deskundigen opgestelde vragenlijst wat voor classificatie een televisieprogramma of bioscoopfilm moet krijgen.

Ria van Dommelen, moeder van twee kinderen van 3 en 6 jaar, vertrouwt het echter toch niet helemaal. Ze is blij met de Kijkwijzer, maar ze houdt het aanbod op televisie zelf ook scherp in de gaten. "Als ik ook maar even twijfel over de inhoud van een , programma, kijk ik met mijn kinderen Ayco en Kenaoi mee. Als ik de uitzending niet verantwoord vind, gaat de tv uit."

De 12-jarige Lydienne Rollock uit Den Haag heeft ook een moeder, die het kijkgedrag van haar dochter nauwlettend volgt. "Ik zeg altijd aan het begin van de avond naar welke programma's ik wil kijken. Mijn moeder geeft dan aan wat ik wel en met mag zien. Ik mag bijvoorbeeld niet naar geweldfilms kijken."

Ook de 11-jarige Herman Bisoen mag niet helemaal zelf bepalen waar hij naar kijkt. "Maar mijn moeder is niet heel streng."

Nadine Knoester (12) krijgt kijkadviezen van haar ouders, maar raadpleegt zelf ook geregeld de Kijkwijzer. “Als het een enge film is, zet ik de tv meteen af.”

Uit: Haagsche Courant (Monique Brandt en Maarten Molenaar) 25-9-2002

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 26 september 2002