Hoe Z@ppelin met geweld op tv omgaat

Nieuwsbrief
TV-geweld
2002 nr. 2

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Op Z@ppelin geen gewelddadige tekenfilms, geen Pokémon, Spiderman of andere vecht-cartoons. "Kinderen kijken gemiddeld twee uur televisie per dag. Dat is veel en dus heb je als programmamakers een grote verantwoordelijkheid. Ik voel me geen bewaker van de kinderziel, die illusie heb ik niet. Maar als kinderen dan toch tv kijken en achter de computer zitten, dan liever op een verantwoorde manier."

Om dat te kunnen garanderen heeft Z@ppelin zich verplicht to het uitvoeren van het zogeheten 'Kindertelevisie-manifest', een A4'tje met 15 internationale regels die weer zijn gedestilleerd uit de VN-Conventie voor de Rechten van het Kind. 'Kinderen hebben recht op programma's van hoge kwaliteit, die speciaal voor hen zijn gemaakt en hen niet exploiteren. Deze programma's moeten niet alleen ontspannend zijn, maar ze moeten kinderen ook in staat stellen om zich zo volledig mogelijk fysiek, men taal en sociaal te ontwikkelen.'

Dat betekent volgens Spierenburg niet datje kinderen tegen alles moet beschermen. "Geweld op televisie bijvoorbeeld is niet altijd te vermijden. In het Jeugdjournaal wordt ook geweld getoond, maar wel met duidelijke uitleg. Het gaat pas mis, als geweld de basis van handelen is, zoals in sommige tekenfilms. Dan wordt het te veel. Dat geldt ook voor op het eerste gezicht onschuldige programma's als soap: Als kinderen daar avond na avond naar kijken, denken ze dat de wereld bestaat uit gebroken huwelijken en prinsen op het witte paard. Televisie is een belangrijk venster op de buitenwereld, het bepaalt voor een groot deel ons wereldbeeld. Juist als je televisie maakt voor kinderen, mag je dát nooit vergeten."

Fragment uit het artikel 'Neem jonge kijkers serieus' (Martine Borgdorff), Trouw 22 augustus 2002

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated:3 september 2002