Producent over de verloedering van de tv

Nieuwsbrief
TV-geweld
2004 nr. 1

naar hoofdmenu
terug naar vorige pagina

naar inhoudsopgave
info over de werkgroep
naar reactieformulier

Hij was in 1977 de eerste echte onafhankelijke tv-producent in Nederland. Zijn IDTVwerd groot met name door 'Lingo', het populaire spelprogramma dat, als het aan hem en de kijkcijfers ligt, doorgaat tot in lengte van dagen. Harry de Winter is geen 'vader' meer van de holding waaronder IDTV nu valt, maar 'toeziend voogd'. Als presentator heeft hij zijn handen vol aan het programma 'Wintertijd' op RTL5 waarin hij gesprekken voert met bekende Nederlanders aan de hand van muziekfragmenten.

Uit een interview met Marion Groenewoud:

De zogenaamde verloedering op tv is iets wat hem zeker bezighoudt. "Als opvoeder en vader maak ik me ernstige zorgen. Drie jaar geleden - ver voordat 'Joop' plotseling tot inzicht kwam - heb ik het al geroepen. Dit kan zo niet doorgaan. Het was naar aanleiding van het programma van Menno Buch. Maar ook een Jerry Springer of 'South park'. Kinderen kijken er naar terwijl er geen corrigerende ouder in de buurt is. Ik ben de laatste die 'South park' zal verbieden. Begrijp me goed, ik houd niet van betutteling. Maar kinderen krijgen via tv het idee dat gewelddadige seks en incest tot de orde van de dag behoren. Ze moeten op een andere manier met seks kennis kunnen maken -ons programma 'Seks met Angela' vond ik toen heel geschikt. Zo'n Buch gebruikt zwakbegaafde mensen voor zijn programma en laat ze neukend in een taxi door Amsterdam rijden."

"Die Surinaamse vrouw die wij in ons programma 'Taxi' hebben laten zien, was inderdaad ook zwakbegaafd. Dat hoorden we pas later van haar kinderen. We hadden het niet mogen uitzenden. Televisie maken is continu balanceren op het randje. We zijn niet voor niets gestopt met een programma als 'De hunkering'. Iedere zendgemachtigde heeft een belangrijke verantwoordelijkheid."

"Ik ben het dan ook volledig eens met De Hoop Scheffer. Achter de decoder met dit soort tv. Het is alleen jammer dat het nu in het CDA-hokje wordt geplaatst - zelf stem ik SP - want daarmee wordt het probleem niet serieus genomen. In Engeland hebben ze een commissie die programma's screent voordat ze op tv komen. Het paternalisme ligt op de loer, maar toch vind ik een dergelijke 'waakhondfunctie' noodzakelijk."

Uit: Arnhemsche Courant, januari 2004

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 8 maart 2004