Nieuwe leeftijdscategorie Kijkwijzer: 9 jaar

Nieuwsbrief
TV-geweld
2004 nr. 2

naar hoofdmenu
terug naar vorige pagina

naar inhoudsopgave
info over de werkgroep
naar reactieformulier

De nieuwe Harry Potter – Harry Potter en de gevangene van Azkaban – krijgt het Kijkwijzer leeftijdsadvies 9 jaar. Dit is een nieuwe leeftijdscategorie die voorlopig als eenmalig experiment wordt toegevoegd aan de bestaande adviesleeftijden van Kijkwijzer: Alle Leeftijden, 6, 12 en 16 jaar.

De nieuwe Harry Potter film is met een door de Wetenschapscommissie van het NICAM aangepaste classificatiesleutel gekeurd. Deze stap is genomen na ervaringen met de vorige Harry Potter film - en ook met andere films – waaruit bleek dat bij het publiek en de filmbranche soms behoefte bestaat aan nuancering van de adviesleeftijd. Over de vorige Harry Potter film ontving het NICAM klachten van ouders die de gehanteerde adviesleeftijd 6 jaar te laag vonden, maar tegelijkertijd werd 12 jaar als een te hoge drempel gezien.
Ook volgens de wetenschappelijke adviseurs van het NICAM is de kloof tussen 6 en 12 jaar in sommige gevallen te groot. Rond de leeftijd van 9 jaar kunnen kinderen beter het verschil zien tussen fictie en werkelijkheid, waardoor zij minder worden beïnvloed door bijvoorbeeld angstaanjagende beelden.
In Engeland en de VS wordt door de keuringsinstanties ‘Parental Guidance’ geadviseerd voor de nieuwe Harry Potter film.

Het NICAM ziet de toekenning van 9 jaar voor Harry Potter en de gevangene van Azkaban als een eenmalig experiment. De reacties van het publiek en de aanbevelingen van de wetenschappelijke adviseurs van het NICAM zullen daarna een rol spelen bij de overweging het nieuwe leeftijdsadvies eventueel in te voeren.
Harry Potter en de gevangene van Azkaban is vanaf 2 juni a.s. in de Nederlandse bioscopen te zien.

Uit: persbericht Nicam, 24-5-2004

Klik hier voor volgend bericht hierover.

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 4 juni 2006