Rusland legt geweld op televisie aan banden

Nieuwsbrief
TV-geweld
2005 nr. 1“Het Russische parlement heeft een wetsvoorstel aangenomen dat moet leiden tot een vrijwel geheel verbod van geweldscčnes op de Russische televisie. Als motief geven de volksvertegenwoordigers de mo­re­le bescherming van kinderen op ...”

“...Zet rond etenstijd een willekeurige Russische televisiestation aan en de kans is groot dat je geconfronteerd wordt met moord en doodslag. Niet alleen in de vele Russische misdaadsoaps – zoals het razendpopulaire ‘Banditski Peterboerg’ – worden gruwelijke moorden tot in de kleinste detail getoond. Ook de goedscorende realityshows zoals ‘Tsjerzvytsjajnoje Proiszjestvije’ (‘Bijzondere voorvallen’) zijn op grote schaal dergelijke beelden te zien. In die gevallen gaat het om zogenaamde ‘operativnije sjomski’, oftewel echte ‘filmopnames van politie en geheime dienst’...”

“...Een ander veelbekeken reportageprogramma is ‘Dorozjnyj Patroel’ (verkeerspatrouille). Het wordt al jaren dagelijks op de Russische televisie uitgezonden. De programmamakers tonen in geuren en kleuren hoe de Moskouse verkeerspolitie de dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen soms letterlijk bij elkaar veegt. Tegelijkertijd dreunt een sonore stem op hoeveel doden en gewonden het Moskouse verkeer vandaag weer heeft opgeleverd...”

“… Zelfs de makers van nieuwsprogramma’s die overdag worden uitgezonden, schrikken er niet voor terug dodelijke slachtoffers van rampen en ongelukken close-up en uitgebreid in beeld te brengen. ...”

“...Volgens initiatiefnemer Andrej Skotsj van Eenheid is de tijd eindelijk aangebroken om de nog ‘zwakke psyches van onze kinderen’ in bescherming te nemen. Opvallend is dat hij in dat verband vooral spreekt over Amerikaans geweldfilms en beelden van terroristisch geweld...”
“...Skotsj ziet een grote rol weggelegd voor journalisten. ‘Ze moeten zich verantwoordelijker opstellen bij hun verslaggeving over terroristische aanslagen. Ze moeten zich bewust zijn van de grote invloed die de televisie heeft, en zouden daarom meer gewelddadige scčnes uit hun programma’s moeten weglaten.’...”

Uit: De Tijd, 27-12-2004

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 19 mei 2005