A-Teamgeweld

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2007 nr. 1



In een aantal regionale dagbladen verscheen eind januari 2007 een artikel onder de titel 'Alles is relatief: ook tv-geweld'. Het gaat over de stokoude tv-serie 'The A-team' die momenteel op RTL7 herhaald wordt. Voor het artikel werden Chris Geerse van de Werkgroep TV-geweld en Wim Bekkers, directeur van het NICAM, geïnterviewd. Onderstaand een samenvatting en enige citaten uit dit artikel, dat geschreven werd door Monique Brandt.

Destijds zorgde de uitzending van 'The A-team' voor veel ophef. In de 94 afleveringen viel maar 1 dode, maar toch werd de serie als een gevaar gezien voor de tere kinderziel. In veel onderzoeken werd het genoemd als voorbeel van hoe het niet moet. Nu acht de Kijkwijzer het geschikt voor kijkers van 6 jaar en ouder.

Chris Geerse van de Werkgroep TV-geweld is er nog steeds niet blij mee. Hij vindt dat de serie tenminste een classificatie van 12 jaar e.o. moet krijgen, zodat deze niet voor 8 uur 's avonds mag worden uitgezonden. Geerse: "De Kijkwijzer beoordeelt vooral het bloederigheidsgehalte van de serie. Als er maar genoeg schotwonden getoond worden, dan stijgt de leeftijd in zo'n classificatie. Maar bij 'The A-team' heeft al het grove geweld geen gevolgen voor personages. Het gevaarlijke in de serie is de context, de boodschap die eruit spreekt: met geweld los je dingen op. Jonge kijkers krijgen die norm mee, en dat werkt beslist door, daar zijn vele onderzoeken over."

Volgens Wim Bekkers, directeur van NICAM, is het onbegonnen werk om de boodschap achter een programma mee te nemen in de beoordeling, zoals de Werkgroep TV-geweld dat graag zou zien. "De wetenschappers die de Kijkwijzer hebben bedacht vonden het wel een punt, maar het zou het systeem minder betrouwbaar maken. Onze mensen die films en series classificeren, moeten makkelijk uit de voeten kunnen met het systeem. Als je ook de boodschap moet gaan beoordelen, sluipt er teveel subjectiviteit in. Ik geef toe, de Kijkwijzer heeft zijn beperkingen, het is een hulpmiddel."

Bron: GPD januari 2007.