hoofdmenu

Kind krijgt sneller epilepsie door tv

Door televisiekijken en het spelen op computers krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd last van epileptische aanvallen. Het gaat vooral om kinderen die al aanleg hebben voor de ziekte en extra gevoelig zijn voor lichtflitsen en gestreepte patronen. De aanvallen worden opgewekt door een combinatie van beeldfrequentie, te dicht op het scherm zitten, felle kleuren en flitsen.

Epilepsie-specialist D. Kasteleijn-Nolst Trenité wil samen met producenten van spelsoftware en tv-films, en met fabrikanten van beeldschermen komen tot afspraken, die turen naar het beeldscherm veiliger maken.

Televisie en computer kunnen epilepsie niet veroorzaken, maar wel opwekken. Vooral pubers vallen in de risicogroep. Hun visuele vermogen is heel groot en ze verkeren vaak in een omgeving waar ze met veel en wisselende prikkels te maken krijgen.

Overigens waarschuwen fabrikanten van spelsoftware sinds een paar jaar voor epilepsie.

Kateleijn heeft wat techniek betreft haar hoop gevestigd op een apparaat, dat in Japan in ontwikkeling is. Dat kan aan het beeldscherm worden geplaatst en tempert de beeldflikkeringen. Kasteleijn: "Vroeger dachten we: ach, is dat nou zo erg, zo'n spelcomputer? Maar inmiddels weten we dat er reden is voor ongerustheid."

Uit: Trouw 8-10-1999 (Afra Botman)

Terug naar Menu of Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 9 december 1999